Platforma .NET – Compilarea programelor

Un program scris iıntr-unul dintre limbajele .NET conform Common Language Specification (CLS) este compilat in Microsoft Intermediate Language (MSIL sau IL). Codul astfel obtinut are extensia exe, dar nu este direct executabil, ci respecta formatul unic MSIL.
CLR include o masina virtuala asemanatoare cu o masina Java, ce executa instructiunile IL rezultate in urma compilarii. Masina foloseste un compilator special JIT (Just In Time). Compilatorul JIT analizeaza codul IL corespunzator apelului unei metode si produce codul masina adecvat si eficient. El recunoaste secventele de cod pentru care s-a obtinut deja codul masina adecvat permitand reutilizarea acestuia fara recompilare, ceea ce face ca, pe parcursul rularii, aplicatiile .NET sa fie din ce in ce mai rapide.
Faptul ca programul IL produs de diferitele limbaje este foarte asemanator are ca rezultat interoperabilitatea intre aceste limbaje. Astfel, clasele si obiectele create intr-un limbaj specific .NET pot fi utilizate cu succes intr-un program scris in alt limbaj.
In plus, CLR se ocupa de gestionarea automata a memoriei (un mecanism implementat in platforma .NET fiind acela de eliberare automata a zonelor de memorie asociate unor date devenite inutile – Garbage Collection).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s